1404.02.03
رشد حافظه شنوایی کودکان بسیار مهم است زیرا بخش حیاتی است که آنها را قادر می سازد چیزهایی را که می شنوند را درک کنند و دستورالعمل ها را دنبال کنند. یکی از مهارت هایی که در کودکان باید به خوبی تقویت شود حافظه است. حافظه دیداری و شنیداری کودکان نسبت به نوع های دیگر مهمتر می باشد که در بزرگسالی بسیار با اهمیت می شود و اگر به خوبی تقویت شود از آلزایمر و مشکلات مربوط به حافظه جلوگیری می شود حتی برای انجام ساده ترین کارها از جمله به یاد سپردن لوازم شخصی که در مکانی قرار داده ایم تا انواع کارهای پیچیده دیگر نیاز به حافظه ای قوی داریم و همین امر نشان می دهد که این موضوع چقدر از اهمیت زیادی برخوردار است.
حافظه شنیداری شامل توانایی به خاطر سپردن بلند مدت یا کوتاه مدت کلام یا صداهایی است که می شنویم کودکانی دارای ضعف حافظه شنوایی در به خاطر سپردن شنیده ها از جمله شعر ، داستان هاو... دچار مشکل هستند افرادی که در حافظه شنیداری دچار مشکل هستند نمی توانند ارتباط کلامی مناسب با دیگران برقرار کنند که به این نوع از حافظه ،را حافظه کلامی می گویند.
همچنین بخوانید :کار درمانی حسی در کودکان چیست ؟
علل ضعف حافظه شنیداری کودکان ممکن است شامل عوامل ژنتیکی ، مشکلات توجه و تمرکز، اختلالات یادگیری ، استرس و اضطراب ، بیماری های مغزی و... باشد.
برای تقویت حافظه شنیداری روش های مختلفی وجود دارد مانند گوش دادن به آهنگ ، گوش دادن به داستان های صوتی ، بازی های حافظه ، تمرین حفظ اعداد و کلمات ، تمرین تشخیص صدا و... می باشند که با تغذیه سالم ، استراحت کافی ، ورزش و فعالیت های بدنی نیز به تقویت حافظه شنیداری کودکان کمک کرد.
کودکانی که نمی توانند کلمات و حروفی را به خاطر بسپارند مجبورند که مدام از کتاب یا معلم و والدین خود کمک می خواهند که همین امر باعث می شود که کودک تمرکز کافی برای خواندن و نوشتن نداشته باشد و زودتر از دیگر بچه ها خسته شود. حافظه به کودکان کمک می کند تا مطالبی که به آنها تدریس داده می شود زودتر یاد بگیرند و به خاطر بسپارند و در مواقع لازم از آن داده ها استفاده کنند.
با تقویت حافظه دیداری کودکان رنگ ها ، اعداد ، اشکال و مواردی که با چشم خود می بینند را بهتر به خاطر می سپارند و با تقویت حافظه شنیداری تمامی مواردی که با گوش خود شنیده اند را به یاد دارند.
به طور مثال کودک در نوشتن املا بخشی از کلمات یا حروف را جا می اندازد یا حروف مشابه به هم را جابه جا می نویسد باید دقت و حافظه شنیداری در او تقویت شود. به طور کلی در بخش یادگیری خواندن و نوشتن مربوط به حافظه دیداری و شنیداری می باشد.
می دانید که مهارت های مربوط به خواندن و نوشتن مهارت های شناختی متفاوتی هستند که تقویت آنها از اهمیت بالایی برخوردار است یکی از بهترین راه های تقویت مهارت های شناختی کودکان استفاده از بازی درمانی است.
همچنین بخوانید :رفتار درمانی در کودکان
برای تقویت حافظه دیداری در کودکان روش هایی وجود دارد که در زیر به آنها اشاره شده است :
1.بازی تکرار اعمال
2.بازی تغییر اجسام
3.بازی سوال و جواب
4.چیزی که دیدی را نقاشی کن
در ادامه برای تقویت حافظه شنیداری در کودکان روش هایی نیز وجود دارد که در زیر به آنها اشاره شده است :
1.بازی خرید از فروشگاه
2.بازی با نام ها
3.جمله سازی
4.یاد آوری بخشی از داستان ها
5.پیام رسانی
6.بازی حدس صدا
7.بازی حفظ داستان
8.بازی موسیقی
9.بازی تقویت مهارت گفتاری
10.بازی با تعداد
کلام آخر
تقویت توجه و حافظه شنیداری کودکان بسیار مهم است و برای موفقیت تحصیلی و شغلی کودکان در آینده بسیار تاثیر گذار است استفاده از روش های مناسب می توان باعث افزایش و بهبود حافظه کودکان شد و آنها را به یادگیری بهتر و موفقیت در آینده آماده کرد.