1404.02.02
سنسوری روم یا اتاق حسی فضایی آرام است که به تحریک و رشد و آرامش حواس اختصاص پیدا کرده است ،فضای آرامش بخش این اتاق به کاهش اضطراب و آرامش کمک می کند و می تواند کاربر را فعال کند و واکنش ها را تحریک کرده و ارتباط را تشویق کند .سنسوری روم یکی از کاردرمانی هایی است که برای افرادی که دچار اختلالات حسی هستند استفاده می شود و به آنها در رشد دادن و به کارگیری حواسشان کمک می کند.این محیط ها با فراهم کردن فضایی ویژه مخصوصا کودکان و بزرگسالان با اختلالات حسی یا مشکلات توجه طراحی شده است و با وجود فضایی آرام و بدون حواس پرتی تجربه ای دلپذیر را برای کاربران به همراه دارد. در ادامه قصد داریم با مزایای این اتاق ها آشنا شویم:
همچنین بخوانید : بازی درمانی در کودکان چیست ؟
استفاده از سنسوری روم مزایای پنهان زیادی دارد ،افرادی که دچار ناتوانی های حسی و جسمانی هستند هنگام کنترل محیط اطراف خود احساس قدرت می کنند .سنسوری روم به کاربران این اجازه را می دهد تا در زمان مناسب از تجهیزات مورد نیاز خود استفاده کنند.
از جمله مزایای اصلی سنسوری روم می باشد که فرد را قادر می سازد تا حواس خود را کشف کند و همچنین فرصتی برای شخص است تا نحوه پردازش یک تجربه حسی را یاد بگیرد،این ویژگی در توانایی فرد در تعامل با جهان در حین یادگیری و رشد تاثیر مثبتی دارد.
کودکان و بزرگسالانی که به اختلالات رشدی مانند کم توجهی یا اوتیسم و بیش فعالی مبتلا هستند اغلب برای تمرکز کردن روی یک کار یا مشغول شدن در فعالیت برای مدتی طولانی مشکل دارند.سنسوری روم با آنها کمک می کند تا از محیط اطراف خود آگاه شده و تمرکز بهتری پیدا کنند.
سنسوری روم علاوه براینکه وقتی افراد تنها هستند برای آنها فضایی امن ایجاد می کند برای تعامل با دیگران و چه در کودکان و بزرگسالان هم عالی است ،در مدارس مخصوص کودکان استثنایی کودکان اغلب تشویق می شوند با یکدیگر در یک محیط حسی بازی کنند و این باعث افزایش مهارت های اجتماعی و ارتباطی آنها می شود.
سنسوری روم می تواند به بهبود حرکت عضلات تعادل و آگاهی مکانی فرد کمک کند .،همچنین بعضی تجهیزات حسی فرد را به فعالیت هایی مثل بالا پایین پریدن و حفظ تعادل ترغیب میکند.
اتاق حسی برای آرامش بخشی به کودکان و بزرگسالانی که معمولا دچار حساسیت بیش از حد نسبت به محرک های حسی هستند بسیار عالی است.
دراین اتاق ها تجهیزاتی وجود دارد که فرد را قادر می ساز تا کنترل احساست خود را به دست بگیرد.
این محیط ها معمولا برای کمک به کاربران خود به روشی درمانی متمرکز هستند اما برای آموزش و سرگرمی نیز ایده آل است.
به طول کلی اتاق حسی برای افراد زیر مناسب است :
افراد دارای ناتوانی ها خاص مثل ناتوان های شناختی و فلج مغزی و آسیب های مغزی و اختلال بینایی و مشکلات یادگیری .
افراد دارای ناتوانی های جسمی مثل ام اس و اختلالات عصبی عضلانی و آسیب های نخاعی و یا موارد این گونه.
کودکانی که به اوتیسم مبتلا هستند.
کودکان در سال های اولیه یا در مراحل اولیه رشد.
سالمندان
همچنین بخوانید :کاردرمانی ذهنی در کودکان
از تجهیزات اصلی اتاق حسی است و از ستون حباب نورپرداز متغیر نور و رنگ استفاده می شود و از راه دور از طریق کنترل قابل تنظیم است.
این تونل با نوری بی نهایت که تداعی کننده ی حس عمقی در فرد می نماید باعث تقویت آن می شود،کودکان دقایق زیادی قادر اند به دور از محرک های محیطی تمرکز و دقت درنور آن نمایند.همچنین کاملا بی خطر است و به راحتی بر روی دیوار یا میز نصب می شود.
این وسیله باعث تشویق حرکات فیزیکی مثل پرتاب و خم کردن و... و درنهایت راهی جذاب برای تعامل با محیط می باشد و هدف در آن درک علت و معلول و شناخت رنگ و مهارت های حرکتی است.
فیبر نوری جز راه های عالی برای افزایش تمرکز و توجه و یادگیری شناختی از طریق وسیله ی بازی های گروهی می باشد،این ابزار در کاهش ترس و اضطراب تاثیر بسیارزیادی دارد.همچنین این مکان فضای مهیجی را برای کودک ایجاد می کند که قبلا در آن تجربه ای نداشته است و باعث می شود چند دقیقه از محیط پر هیاهوی اطرافش فاصله بگیرد.
در سنسوری روم ها از تجهیزات تعادلی زیادی مثل تخته و توپ تعادل وبالانس بیم و آجرهای فومی استاده زیادی شده است،این تجهیزات تعادل کودک را بهبود می بخشد .
سنسوری روم در مدارس فضای امنی است که برای پاسخ گویی به نیاز های حسی دانش آموزان طراحی شده است،دانش آموزانی که دچار حساسیت بالایی نسبت به داده های حسی هستند سنسوری روم می تواند برای آنها بسیار مفید باشد.
ایجاد فضای تاریک درخانه یکی از بهترین راهکارها برای ترغیب کودکتان و شناخت حواس و توسعه استراتژی های مقابله در مکانی است که احساس امنیت می کنند .شما می توانید این فضا را در بخشی از اتاق بازی یا خواب ایجاد کنید .
سخن نهایی
به طور کلی سنسوری روم ها با طراحی و تجهیزاتی که در اختیار دارند جهت تحریک حواس مختلف و ایجاد تجربه های حسی منحر به فرد ایجاد شده اند همچنین این فضا با به کار گیری یکسری عناصر مثل نورپردازی و صدا و بافت به کمتر شدن استرس و تقویت مهارت های شناختی و حرکتی کمک می کند.