ماساژ درمانی در کودکان

ماساژ درمانی در کودکان

1404.01.31

ماساژدرمانی یکی از مدل های درمانی مورد استفاده در کاردرمانی می باشد که در اختلال نقص توجه و بیش فعالی ، اختلال پردازش حسی، درمان کودکان اوتیسم، فلج مغزی ، تاخیر  رشدی  و تدافع لمسی و ... کاربرد دارد . وقتی در محیطی قرار می گیریم اولین داده ها را از طریق حس لامسه درک می کنیم، ماساژدرمانی درکودکان وابسته به این حس می باشد، اطلاعاتی که از طریق سیستم لامسه در ماساژ درمانی دریافت می شود با آرامش و امنیت همراه هستند و موجب تکامل عاطفی انسان می شوند. بسیاری از خانواده ها به طور غریزی ماساژ را برای آرام کردن کودک خود تا زمانی که بخوابند به کار می برند. ماساژکودکان بیشتر از یک لذت ساده یک لمس درمانی و پرورشی است که می تواند تاثیر عمیقی روی سلامت جسمی و عاطفی و روانی کودک بگذارد. ماساژ درمانی می تواند سیستم عصبی را تحریک کند و این به ویژه برای کودکانی که بی حرکت و یا بدون حرکت هستند بسیار مهم است. تحقیقات افزایش رشد مغز در کودکانی که تحریکات حسی کافی را دریافت می کنند در قیاس با سایر کودکان را نشان می دهد. چرا که مغز کودکانی که ماساژ دریافت می کنند ضخیم تر و دارای ارتباطات عصبی بیشتری است. در ادامه قصد داریم به بررسی موارد استفاده و محیط مناسب و انواع  و فواید  و زمان ماساژدرمانی بپردازیم.

موارد استفاده از ماساژدرمانی کدام اند؟

ماساژدرمانی در کودکان در مواردی مثل :

پردازش حسی

بیش فعالی

کودکان فلج مغزی

تاخیر رشدی

کودکان اوتیسم

کودکان دارای سفتی عضلات، کاربرد دارد درباره کودکانی که بیش فعال هستند و اختلال توجه دارند ماساژ درمانی باعث آرامش کودک می شود و تنش او کم می شود.همچنین در مورد کودکان فلج مغزی ماساژدرمانی باعث تعادل در احساس و بالا رفتن آگاهی بدنی می شود و سبب می شود، تون عضلانی حالت متعادلی داشته باشد که در مورد کودکانی که مشکل در غذا خوردن دارند کمک کننده خواهد بود. همچنین ماساژهای داخل دهانی در بهبود بلع و تغذیه کودکان با مشکلات تغذیه ای مفید است.

محیط مناسب برای ماساژدرمانی کودک چه ویژگی هایی دارد ؟

محیط گرم :

ماساژدرمانی باید در محیطی کاملا مناسب برای کودک انجام شودهمچنین اتاق ماساژ باید گرم باشد و دمای مطلوبی داشته باشد چرا که ماساژدرمانی کودک در محیطی آرام باعث می شود کمتر رفتار های پرخاشگرانه ای انجام دهد.

فضای بی سرو صدا:

هرچه فضا بی سرو صدا تر باشد باشد زمان ماساژدرمانی بهتر است کودکی که زمان ماساژ لبخند می زند نشان از رضایت اوست و حتی ممکن است به خواب برود اما کودکی که به خود ضربه میزند و خود را عقب می کشد یعنی توانایی تحمل ماساژ را ندارد.

انواع ماساژ درمانی تخصصی کدام اند ؟

همچنین بخوانید :کار درمانی ذهنی در کودکان

انواع ماساژ درمانی تخصصی کدام اند ؟

ماساژ تعاملی برای افزایش ارتباط و تعامل با والدین و افراد دیگر

ماساژحرکتی جهت تقویت عضلات و سیستم حرکتی کودکان

ماساژ حسی برای تقویت حس لمس و کاهش تنش های این دوران

ماساژ تسکینی برای تقویت آرامش نوزاد و کاهش تنش های این دوران

ماساژ ارتجاعی برای کمک به کودکان با مشکلات ارتجاعی و حساسیت به تغییرات محیطی و تنظیم سیستم عصبی کودک

 البته باید بدانید تمامی ماساژها باید زیر نظر متخصصان با تجربه انجام شود و از انجام آنها به طور خود سرانه پرهیز کنید .

فواید ماساژدرمانی 

ماساژ به تحریک سیستم گردش خون و گوارش کودک کمک می کند و می تواند بسیاری از مشکلات نظیر:

 گرفتگی عضلات

 یبوست

 نفخ معده

 قولنج کودکان را رفع کند.

حضور موثر دراجتماع:

بسیاری از کودکان به خاطر داشتن یکسری بیماری با مشکلات حسی و حرکتی روبرو هستند. ماساژ درمانی باعث می شود مشکلات حسی این کودکان بهبود یابد و کودک توانایی حضور موثردر اجتماع و تحمل محرک های حسی محیطی را داشته باشند و بتواند با کودکان دیگر ارتباط برقرار کند.

 جلوگیری از بدشکلی مفاصل:

ماساژدرمانی از بدشکل شدن مفصل ها در کودکان فلج مغزی نیز جلوگیری می کند و مهارت های سیستمی آنها را افزایش می دهد.

 بهبود رشد و وزن گیری نوزاد نارس:

همچنین در کودکان نارس ماساژ درمانی باعث وزن گیری می شود و رفتارهای مثبت و تمرکز کودک را بیشتر می کند،نوزادان نارس به دلیل سیستم گوارش نارس با وزن کم ممکن است در جذب مواد مغذی با مشکل مواجه شوند. ماساژ باعث گردش خون و سیستم گوارشی به بهبود جذب مواد مغزی و افزایش وزن کمک می کند .

افزایش اعتماد به نفس:

کودکانی که به طور منظم ماساژ میگیرند احساس امنیت و اعتماد به نفس بیشتری می کنند و این حس اعتماد به نفس تاثیر مثبتی بر رشد شخصیتی کودک در آینده خواهد داشت.

افزایش هوشیاری کودک:

فواید ماساژدرمانی 

همچنی بخوانید: بازی درمانی در کودکان 

در ماساژ درمانی تحمل روانی کودک افزایش پیدا می کند و هوشیاری و آگاهی او نیز بیشتر می شود. از دیگر فواید ماساژ درمانی می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

کاهش فشار خون و افزایش سلامت کودک

بهبود رشد کودک

تحریک گردش خون

ایجاد آرامش و حس خوب در نوزاد

تنظیم خواب

تسکین درد

درمان کولیک

و به عنوان روش پیشگیری در مقابل مشکلات حرکتی در آینده عمل می کند.

بهترین زمان برای ماساژ کی می باشد؟

بهتر است بعد از شیر خوردن کودک از ماساژ دادن او خودداری کنید چراکه ممکن است باعث استفراغ کودک شود ، حداقل باید 45 دقیقه بعد از شیر خوردن صبر کنید همچنین زمان وتعداد دفعات ماساژ به کودک بستگی دارد.

سخن نهایی

در این مقاله سعی کردیم اطلاعات مفیدی در زمینه ی ماساژدرمانی کودکان ارائه دهیم. ماساژ برای کودکان بیش از یک تمرین فیزیکی است بلکه یک زبان عشق و مراقبت و ارتباط  است که مستقیما با قلب و روح کودک صحبت می کند. از طریق  قدرت ملایم لمس والدین یا پرستاران و درمانگران فضای امنی برای کودک فراهم می شود تا آرامش او بیشتر و استرس او کمتر شود، این فرایند می تواند تاثیر ماندگاری روی زندگی فرزندمان در آینده بگذارد.

 

 

 

سوالات متداول

با توجه به سن و دامنه ی توجه کودک متفاوت است .برای کودکان کوچک تر جلسه 10تا 15 دقیقه ای مناسب است و برای کودکان بزرگتر جلسه 30 دقیقه و یا حتی بیشتر.
بله. چرا که توسط درمانگر های آموزش دیده و با تجربه انجام می شود.
بله، ماساژ های آرامسازی یکی از تکنیک های موثر در کاهش بی قراری کودکان است.
دیدگاه شما
  • هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است!

شما هم می توانید دیدگاه خود درباره این مطلب را ثبت نمایید: