1404.01.31
کاردرمانی دست یک روش موثر و جذاب است که از حرکات مختلف دست و فعالیت های خلاقانه برای تقویت مهارت های حرکتی دست و انگشتان کودک استفاده می کند این روش می تواند به درمان بسیاری از مشکلات عصبی، عضلانی که باعث ضعف در کنترل انگشتان شده است کمک کند. بهبود مهارت های دست ورزی به کودکان این امکان را می دهد که از دست ها برای یادگیری و کاوش در محیط استفاده نموده و توانایی های خود را تقویت نمایند. تقویت مهارت های دست در کودکان موجب بهبود توانایی های نوشتن، بهبود تحصیل و مهارت های هماهنگی حرکتی می گردد. کودکان با اختلالات حرکتی، مشکلات حسی، اوتیسم، بیش فعالی و... می توانند از خدمات کاردرمانی دست استفاده نمایند.
رشد حرکتی و حسی در کودکان بسیار مهم است و برای انجام فعالیت های روزمره ، نوشتن ، غذا خوردن و حتی روابط اجتماعی بسیار مهم می باشد کاردرمانی با استفاده از فعالیت های مختلفی مانند بازی ، حرکت، تمرینات نوشتاری، هنری و.. به بهبود توانایی های حرکتی ، حسی و شناختی کودکان کمک می کند.
کاردرمانی دست کودکان همچنین می تواند روابط اجتماعی کودکان را تقویت کند زیرا این فعالیت ها باعث افزایش اعتماد به نفس ، خود کنترلی و همکاری بهتر در گروه های اجتماعی می شود.
کاردرمانی به معنی توانبخشی افراد در اختلالاتی است که با آن دست و پنجه نرم می کنند. به عبارت دیگر کاردرمانی ، درمانی ماهرانه است که روند آسان تر شدن رشد ، تقویت عملکرد و به حداکثر رسیدن استقلال در تمام فعالیت ها زندگی و روزمره کودک متمرکز شده است. به طور کلی تمرکز کاردرمانی ارائه خدمات به کودکانی است که با کمبودها یا اختلالات مختلفی همراه هستند که این اختلالات شامل مهارت های حرکتی ظریف ، حرکتی حسی ، مراقبت از خود و... می باشد کاردرمانی دست کودکان یکی از همین شاخه هاست که در این زمینه ها فعالیت دارند.
کاردرمانی دست کودک با توجه به اختلالاتی که دارند متفاوت می باشد به طور مثال تمرینات دست برای کودکان فلج مغزی شامل استرج عضلات دست، تمرینات تقویت عضلانی، کاهش اسپاستیسیتی در کودک است. اما در کودکانی که در مهارت نوشتن و گرفتن و بلند کردن اشیاء مشکل دارند متفاوت می باشد، و بر روی تقویت حرکات ظریف، مداد گرفتن و سرعت حرکت انگشتان دست می باشد.
ما در این بخش چندین تمرین برای تقویت قدرت دست کودکان ارائه می دهیم.
همچنین بخوانید :کار درمانی ذهنی در کودکان
تمرینات کاردرمانی دست کودک که به روش های متعددی توسط متخصصان انجام می شود به شرح زیر می باشد :
تمرینات حرکتی مانند گردش دست ، چرخش مچ ، مشت زدن به بالش، فشار و کشیدن اشیاء کوچک برای بهبود قدرت و هماهنگی انگشتان و دست های کودک.
استفاده از فعالیت های مانند فشردن بطری های چسب یا برش کاغذ و تکه های چوب ، فعالیت های دو دستی مانند پرتاب توپ داخل سبدها یا رد کردن نخ از داخل مهره ها.
تمرینات شامل برداشتن مهره های ریز از داخل کاسه، دوختن صفحه دوخت، بستن زیپ و دکمه
بازی های مختلفی مانند پازل ، کامل کردن جدول ، لگو ها و... برای تقویت مهارت های ریز انگشتان کودکان کمک کننده می باشد.
استفاده از مواد مختلف با زبری متفاوت مانند شن ، خاک ، آب و ژله برای تقویت حس لامسه کودک و فعالیت های حسی دیگر مانند لمس ، نوازش ، فشار و.. برای افزایش آگاهی حسی در کودکان انجام می گیرد.
مزایای کاردرمانی دست کودکان را می توان به چند دسته تقسیم کرد که در زیر به آنها اشاره می شود :
کاردرمانی دست باعث قدرت انگشتان ، تناسب ، انعطاف و دقت حرکات دست و انگشتان کودک می شود.
کاردرمانی دست کودکان مهارت های شناختی کودکان را تقویت می کند و این فعالیت ها با ترکیب بازی های فکری و حرکتی مانند پازل ، بازی های حافظه همراه است.
کاردرمانی دست کودکان با استفاده از فعالیت های حسی مختلف مانند لمس ، فشار ، و... به تقویت حس لامسه و تعادل کودکان کمک می کند.
کاردرمانی دست با انجام فعالیت های هنری مختلف به خلاقیت و تفکر خلاق کودکان کمک می کند که باعث افزایش اعتماد به نفس و توانایی در حل مسئله با کودک می شود.
کاردرمانی دست کودکان با انجام بازی های گروهی و همکاری با دیگران ، باعث هماهنگی و تقویت مهارت های ارتباطی می شود.
همچنین بخوانید: بازی درمانی در کودکان
1.اختلالات حساسیت
2.اختلالات شناختی
3.اختلالات روانشناختی
4.آسیب های عصبی
5.بیماری های عضلانی
6.آسیب های دست و انگشت
سخن پایانی
گاهی اوقات ممکن است به علت بروز برخی از مشکلات عصبی ، ضعف عضلانی یا استرس و اضطراب کودک کنترل کافی در حرکات دست خود نداشته باشد برای رفع این مشکلات می توان از تمرینات کاردرمانی دست کودکان استفاده کرد که یک راهکار شناخته شده در توانبخشی است.