رفتاردرمانی در کودکان

رفتاردرمانی در کودکان

1404.02.01

رفتار درمانی اصطلاحی برای درمان مشکلات رفتاری در کودکان و بزرگسالان است که ریشه در علوم روانشناسی دارد. این درمان مبتنی بر این ایده آل است که همه رفتارها آموخته می شوند و می توان رفتارها را تغییر داد. این شکل درمان دنبال شناسایی و کمک به تغییررفتاری هایی بالقوه خود ویرانگر یا ناسالم است. رفتار درمانی نوعی روان درمانی است و بر این مفهموم استوار است که افکار احساسات و اعمال فیزیکی شما به هم مرتبط است و احساسات ناخوشایند در فرد می تواند موجب رفتارهای نامناسب گردد. مقصود از رفتار درمانی کمک برای مقابله با مشکلات رفتاری فرد به روشی مثبت با تقسیم آن به بخش های کوچک تر است. یکی از مشکلاتی که باعث نگرانی والدین می شود رفتارهای ناسالم کودک است که تاثیر زیادی روی روابط اجتماعی او دارد. رفتار درمانی به رفع این مشکل کمک می کند و به کودک می آموزد مهارت های مورد نیاز زندگی را بیاموزد و احساسات خود مثل خشم و استرس و ... را کنترل کند. در این مقاله تلاش داریم شما را با انواع رفتاردرمانی و اثرات آن بر روی کودکان و همچنین کودکانی که از این درمان بهره می برند آشنا نماییم.

چه زمانی کودکان به رفتار درمانی نیاز دارند ؟

اختلال بیش فعالی و نقص توجه(ADHD):

کودکان مبتلا به بیش فعالی ممکن است در ساکت ماندن مشکل داشته باشند و رفتارهای تکانشی انجام دهند. حتی در صورت استفاده از دارو ها نیز ممکن است همواره این رفتارها را انجام دهند که رفتار درمانی می تواند کمک بسزای به آنها بکند.

اضطراب و اختلالات خلقی:

رفتار درمانی یکی از بهترین درمان ها برای کودکانی است که به اختلالات خلقی مبتلا هستند.

بروز رفتار هایی که باعث ایجاد اختلال در مدرسه می شوند مانند بی قراری، بیش فعالی، کتک زدن یا جیغ کشیدن.

بروز رفتار هایی که به زندگی اجتماعی او و دوست یابی یا حفظ دوستان آسیب وارد می کند مانند گوشه گیری و خجالت.

بروز رفتارهایی که متناسب با سن او نیستند.

امتناع از تغییر و لجبازی

پرخاشگری

عدم همدلی

ظلم به حیوانات

خود آزاری

اختلال دو قطبی

چاقی و افسردگی از دیگر مواردی است که رفتار درمانی می تواند کمک بسزایی برای بهبود آنها بکند.

انواع رفتار درمانی

همچنین بخوانید :گفتار درمانی در کودکان 

انواع رفتار درمانی

رفتار درمانی انواع مختلفی دارد که هر یک از آنها برای هر فرد با توجه به نیاز و شرایط او متغییر است. در ادامه انواع رفتار درمانی را بررسی می کنیم:

1.تجزیه و تحلیل رفتارکاربردی:

تحلیل رفتار کاربردی نوعی درمان بین فردی است که در آن کودک با درمانگر به صورت انفرادی کار می کند و هدف تحلیل رفتار کاربردی بهبود مهارت های اجتماعی با استفاده از مداخلات مبتنی بر اصول تئوری یادگیری است.

2.نور درمانی :

نور درمانی جز درمان های کم خطر بوده که اثر بخشی بالایی در مدیریت اختلالات سلامت روان نشان داده است، هدف از این رویکرد تنظیم مجدد ساعت داخلی بدن و ارتقای حس تعادل و رفاه با قرار دادن فرد در معرض طول موج های خاص نور یا استفاده از لایت باکس است.

3.بازی درمانی رفتاری شناختی:

بازی درمانی به عنوان درمانی برای شرایط سلامت روان در کودکان استفاده می شود، با تماشای بازی کودک درمانگر می تواند بینشی در مورد انچه کودک از بیان آن ناراحت بوده یا قادر به بیان آن نیست به دست آورد و درمان های مفید را برنامه ریزی نماید.

4.درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد:

نوعی روان درمانی است که شامل تجزیه و تحلیل رفتاری است که توسط یک روانشناس انجام می شود .

5.حساسیت زدایی سیستم:

 این تکنیکی رفتاری شامل قرار دادن تدریجی کودک در معرض یک شی فکر یا تجربه مولد اضطراب در حین انجام همزمان تکنیک های آرام سازی برای کاهش علائم اضطراب است.

رفتار درمانی چگونه به کودک شما کمک می کند؟

کودکان که رفتار های چالش برانگیز از خود نشان می دهند می توانند از رفتار درمانی استفاده کنند. محور رفتار درمانی تبدیل رفتارهای نامطلوب به مطلوب است. اولین قدم این است که محرک هایی که باعث رفتار ناخواسته می شود کشف کنید و در نهایت این افکار به شکلی مثبت تر شکل بگیرند.

رفتار درمانی از چهار اصل زیر برخوردار است:

تقویت رفتار خوب با تحسین یا پاداش

نادیده گرفتن رفتارهای نامناسب کودک

سلب امتیاز برای رفتارهای فاحشی که نمی توان آن ها را نادیده گرفت

حذف محرک هایی که باعث رفتار ناخواسته می شوند

انواع تکنیک های رفتار درمانی

همچنین بخوانید :کار درمانی جسمی در کودکان 

انواع تکنیک های رفتار درمانی

مدیریت رفتاری در کلاس:

این تکنیک نوعی درمان مبتنی بر شواهد است که برای حمایت از رفتارهای مثبت دانش آموزان در کلاس درس ضمن جلوگیری از رفتار های منفی و افزایش مشارکت تحصیلی دانش آموزات طراحی شده است.

آموزش رفتاری والدین:

این تکنیک با هدف تعلیم والدین درباره چگونگی تقویت رفتارهای مطلوب در فرزندان و دلسرد کردن آنها از رفتار های نا مطلوب و بهبود تعاملات والدین و بچه ها ایجاد شده است. شواهد قابل توجهی از اثر بخشی تکنیک آموزش رفتاری والدین در کاهش مشکلات رفتاری بچه ها مخصوصا بچه های مبتلا به اختلال کم توجهی_بیش فعالی پشتیبانی کرده است.

مداخلات رفتاری همسالان:

مداخلات رفتاری همسالان شامل یک یا چند نفر از همسالان است که به بچه ی دارای مشکلات رفتاری کمک می کنند، همسالان کودک آموزش می بینند تا رفتار های مثبت و عملکرد تحصیلی او را با راهبرد های حمایت اجتماعی و تحصیلی تقویت کنند، این تکنیک غالبا در مدرسه مورد استفاده قرار می گیرد.

الگوسازی:

الگوسازی گونه ای از درمان است که در آن درمانگر پاسخی بدون ترس به موقعیت منفی نشان می دهد تا کودک را به تقلید ترغیب کند.

سخن نهایی

رفتار درمانی می تواند به کودکان کمک کند تا درک کند که افکار و عواطف چگونه بر رفتار آنها تاثیر می گذارد و تغییر افکار و عواطف آنها می توان رفتار و احساس آنها را تغییر دهد. همچنین باعث می شود رفتار های تکانشی و نافرمانی کمتری نشان دهند و خشونت کمتری داشته و کنترل بیشتر و تصویر بهتری از خود نشان بدهند.

سوالات متداول

بله.حدود 75 درصد از افرادی که وارد روند رفتار درمانی می شوند تاثیر و مزایای زیاد آنرا می بینند.
سعی نکنید او را هدایت کنید بلکه بهترین راه حل منحرف کردن توجه آنها است. می توانید از یک متخصص رفتاردرمانی کمک بگیرید.
روش ای بی ای یکی از بهترین روش های رفتاردرمانی است که در کنار کاردرمانی می تواند در بهبود رفتارهای کودکان اوتیسم موثر باشد.
دیدگاه شما
  • هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است!

شما هم می توانید دیدگاه خود درباره این مطلب را ثبت نمایید: