تست هوش کودکان

تست هوش کودکان

1404.02.01

تست هوش کودکان یکی از مهم ترین ابزارهای ارزیابی می باشد که علاوه بر شناسایی نقاط  ضعف و قوت تحصیلی کودکان به شناسایی درک توانایی ها و پتانسیل منحصر به فرد آنها کمک می کند. تست هوش سنگ بنای درک توانایی های شناختی کودک است. این ارزیابی ها طیف وسیعی از مهارت ها از جمله حل مسئله و استدلال و حافظه را اندازه گیری می کنند، تست هوش و استعداد اولیه می تواند زمینه هایی که کودک در آنها استعداد دارد را شناسایی کند و مواردی که عملکرد پایین تر از حد نرمال دارد را نیز مشخص نماید. نتیجه این ارزیابی ها به والدین و مربیان این امکان را می دهد تا درباره ی تحصیل و فعالیت های کودک تصمیم آگاهانه بگیرند،همچنین تست هوش به بررسی مجموعه ای از توانایی ها و استعداد های ذهنی اشاره دارد که به کودک کمک می کند محیط پیرامون خود را درک کند و زندگی موفق تری داشته باشد. مرکز تخصصی اختلالات کودکان در زمینه انجام تست های استاندارد هوش متناسب با سن کودک به شما یاری می رساند. در این مقاله قصد داریم به مزایا و معایب استفاده از تست هوش برای کودک و انواع و کاربرد ونحوه انجام آنها بیشتر آشنا شویم.

مزایای استفاده از تست هوش برای کودک

از مهم ترین مزایای تست هوش در کودکان می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

شناسایی توانمدی های کودک:

تست هوش بدون درگیر کردن افراد با چالش های تست های دیگر می تواند افراد را به سمت آینده ای سوق دهد که موفقیت آمیز تر باشد.،در مورد تست هوش کودکان نقاط قوت و ضعف آنها شناسایی می شود و اطرافیان درک بهتری از توانمندی و نیاز های او خواهند داشت.

نظارت بر رشد کودک:

تست هوش امکان پایش پیشرفت شناختی و روانی کودک را فراهم می کند و می تواند در تنظیم برنامه های آموزشی مناسب نیز کمک کند.

تشخیص نیاز ها ی خاص:

از طریق تست هوش یکسری نیاز های خاص کودک مشخص می شود و امکان این را می دهد برنامه های هدفمند توانبخشی و کلاس های تقویتی و ... را برای او ارائه دهند.

طراحی آموزش متناسب:

با شناخت دقیق تر از سطح هوشی کودک می توان برنامه های آموزشی را جوری طراحی کرد که رشد شناختی او را بهینه کند.

معایب استفاده از تست هوش برای کودکان

همچنین بخوانید : کار درمانی ذهنی در کودکان چیست ؟

معایب استفاده از تست هوش برای کودکان

تست های هوش در کنار مزایایی که دارد معایبی نیز ممکن است داشته باشد مانند:

می تواند منجر به وجود آمدن برچسب در افراد شود :

کودکانی که به آنها برچسب با استعداد و بی استعداد زده می شود می توانند درک غیر واقع بینانه ای از آنچه هستند و انجام می دهند به دست آورند. همچنین کودکانی که امتیاز بالایی در آزمون هوش به دست نمی آورند معمولا عزت نفس و فعالیت کمتری دارند. نکته مهم در زمینه انجام تست های هوش این است که این تست ها باید حتما توسط متخصص روان سنجی که در این زمینه تجربه کافی را داشته است انجام گیرد و تفسیر نتایج در زمانی به والدین ارائه گردد که کودک حضور نداشته باشد.

فرصت ارزیابی تخصصی را کاهش می دهد :

بسیاری از مدارس برای تعیین سطح هوش دانش آموزان سراغ تست هوش می روند و کودکانی که امتیاز خوبی کسب می کنند امکانات و ابزارهای بهتری در اختیار آنها قرار می گیرد،در صورتی که برای سنجش هوش و استعداد کودک باید به موارد محیطی و خانوادگی نیز توجه نمود.

طراحی یک آزمون مستقل چالش برانگیز است:

طراحی یک تست هوش مستقل از فرهنگ و فرآیند یادگیری در افراد مختلف دشوار است.

انواع تست هوش در کودکان

همچنین بخوانید :بازی درمانی در کودکان 

انواع تست هوش در کودکان

تست های هوش به والدین کمک بسزایی درمورد شناخت توانایی فرزندشان می کند اما اینکه چه تستی از کدام کودک گرفته شود نکته ای است که متخصص کودکان باید تشخیص دهد.

تست هوش ریون:

تست هوش ریون تستی تصویری می باشد که مناسب کودکان 5 تا 10 سال است،این تست هوش توانایی استدلال غیر کلامی کودک را ارزیابی می کند و بیشتر برای کودکانی که توانایی کلامی محدودی دارند مناسب است.

تست هوش وکسلر:

این تست هوش در دسته ی معتبرترین تست هوش ها برای ارزیابی هوش کودکان قرار گرفته است در این مدل تست هوش کودکان به روش عملی و زبانی ضریب هوش را به صورت جداگانه محاسبه می کنند.

تست هوش آدمک :

در این تست هوش کودکان آدمک هایی را ترسیم می کنند و بیشتر مناسب کودکانی است که قادر به صحبت کردن نمی باشند یا نمی توانند بخوانند و برای تعیین سن عقلی و هوش کودکان 3 تا 13 سال استفاده می شود اما اطلاعات کاملی از نقاط ضعف و قوت کودک نمی دهد.

تست هوش استنفورد-بینه:

در این تست هوش به شناخت و توانایی کلی ذهن پرداخته می شود و همچنین بر اساس سن کودک ترسیم می شود .این روش به بررسی و ارزیابی مهارت های شناختی کودک که شامل حل مسئله و قضاوت و ... می شود توجه دارد.

تست هوش وودکاک-جانسون:

این تست برای ارزیابی عملکرد شناختی کودک درطیف وسیعی از حوزه ها مثل حافظه و توجه و سرعت پردازش طراحی شده است. این آزمون به ویژه برای شناسایی ناتوانی های یادگیری خاص و هدایت استراتژی های مداخله مفید است.

تست هوش دومینو:

در این روش کودکان قطعاتی را با مفهوم محاسباتی یا الگو کنار هم قرار می دهند مثل لگو  که کودکان با توجه به الگو برای قسمت مجهول قطعه ای پیدا می کنند .

تست هوش در کودکان در چه سنی قابل انجام است ؟

تست های هوش معمولا از سن 4 سالگی به بعد قابل انجام است چرا که در این سن کودکان می توانند به سوالات پاسخ دهند و توجه لازم را داشته باشند.

آیا استعداد کودک در طول زمان تغییر می کند ؟

بله ممکن است کودکان در حین رشد استعداد های جدید را نشان دهند یا استعداد های شناسایی شده در آنها پیشرفت کند،در صورت ارزیابی های منظم به پیگیری این تغییرات می توانید کمک کنید.

سخن نهایی

راه های مختلفی برای شناسایی استعداد های کودکان وجود دارد که یکی از پرکاربرد ترین آنها تست هوش می باشد، والدین می توانند با قرار دادن کودک در محیطی آزاد در کنار روانشناسان کودک با پرسش و پاسخ و صحبت کردن با کودک و انجام تست های مختلف می توانند به شناسایی مهارت های کودکان بپردازند.همچنین والدین می توانند جهت گرفتن بهترین خدمات آنلاین از اوتیسم کلینیک کمک بگیرند.

سوالات متداول

با توجه به نوع تست و سن کودک متفاوت است ولی معمولا بین 30دقیقه ال 1 ساعت طول می کشد.
بله قطعا .اما مهم است نتیجه را طوری به کودک توضیح دهید که به او حس ارزشمندی منتقل شود.
تست های هوش مختلف رنج سنی متفاوتی دارند اما به صورت معمول از سن 3 سالگی می توان هوش کودک را ارزیابی کرد.
دیدگاه شما
  • هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است!

شما هم می توانید دیدگاه خود درباره این مطلب را ثبت نمایید:

جدیدترین ها