بال بال زدن در کودکان اوتیسم - درمان تکان دادن دست

بال بال زدن در کودکان اوتیسم - درمان تکان دادن دست

1404.03.31

می توان گفت که بال بال زدن در کودکان اوتیسم از دسته رفتارهایی است که والدین را نگران میکند که به صورت حرکات سریع و ریتمیک می باشد این رفتار مانند پرواز پرندگان نیز است.

بال بال زدن نوعی رفتار خود تحریکی در کودکان اوتیسم است به حرکاتی تکراری به سمت پایین ،بالا ،پهلو گفته میشود که شامل تکان دادن انگشتان ،کف زدن،حرکت دادن بازوها است.

رفتارهای تحریک کننده در کودک مبتلا به اوتیسم و اینکه در کودکان دارای اختلالات پردازش حسی رایج است و ممکن است کودکانی که در حال رشد قرار دارند ممکن است بال بال زدن و تکان دادن سریع دست ها را انجام دهند و قطعا به این معنی نیست که آن کودک مبتلا به اوتیسم است.

چه موارد باعث بال بال زدن در کودکان اوتیسم میشود؟

همچنین بخوانید : اسید فولیک چه تاثیری بر اوتیسم دارد ؟ همه چیز درباره رابطه اسید فولیک و اوتیسم

چه موارد باعث بال بال زدن در کودکان اوتیسم میشود؟

بال بال زدن را واکنشی خودکار در دسته مهارت های خاص میدانند به علت اینکه این واکنش فیزیکی بدون فکر و به طور غیر عمدی است به آن نیز پاسخ خودکار میگویند.

اگر شما در منزل خود کودکی اوتیسمی دارید میدانید که بال بال زدن در اوتیسم به عنوان رفتاری خودتحریکی معرفی میشود همچنین کودکان اوتیسم این نوع از رفتارها را برای خود تنظیمی احساسات یا اضطراب خود استفاده میکند .

به دلیل اینکه کودک مبتلا به اوتیسم در بیان احساست خود به طور کلامی دچار مشکل هستند رفتارهای خود تحریکی روشی برای پردازش آن احساسات نیز می باشند.

آیا کودکان معمولی جویدن ناخن،بی قراری،قدم زدن انجام میدهند؟ همه این موارد پاسخ های خودکاری هستند مثل بال بال زدن در اوتیسم که برای خود تنظیمی همچنین پردازش احساسات استفاده میشود.

محرک بال بال زدن از کودکی به کودک دیگر اوتیسم متفاوت است موارد زیر نیز میتواند به عنوان محرک نیز در نظر گرفته شود.

1.ترس

ترسیدن شدید کودک اوتیسم باعث رفتار خود تحریکی یا همان بال بال زدن میشود مانند: عنکبوتی بزگ از کنار کودک رد میشود و سریع شروع به بال بال زدن و گریه نیز میکند.

2.هیجان

اتفاق لحظه ای که باعث خوشحالی و هیجان کودک اوتیسم میشود مثل : کودک یک پروانه از کنار آن عبور میکند که با لبخند زدن و جیغ کشیدن او همراه است ،باعث به وجود آمدن محرک بال بال زدن نیز است.

3.تفکر

کودک مبتلا به اوتیسم در حال تماشا کردن نقاط دوری در طبیعت است که همزمان با تکان دادن دست ها به سمت بالا ،عقب و جلو است همچنین دست های خودش را به سرعت تکان میدهد و گاهی شروع به دست زدن نیز میکند.

4.موفقیت

کودک اوتیسمی در حال نقاشی کشیدن است و بعد از اتمام آن از شدید هیجان به دلیل نقاشی که کشیده است دست های خودش را بالا می برد و آن ها را به شدت بهم میزد.

5.ناراحتی عاطفی

کودک دچار اوتیسم بعد از انجام شدن اتفاق ناراحت کننده با صدای بلند حرف میزد ،حرکت میکند و دست های خودش را با حرکت سریع به هم می مالد و ناگهان شروع به دست زدن و بالا پایین کردن دست ها نیز میکند.

آیا باید از رفتارهای تحریکی و همچنین دست زدن جلوگیری کنیم؟

رفتارهای تحریک آمیز به کودک اوتیسمی شما کمک میکند تا بتوانند سیستم خود را تنظیم کنند همچنین برای بیشتر کودکان عملکرد روزانه بسیار مهم است و ما نمی خواهیم از این رفتار ها جلوگیری کنیم.

بعضی از رفتارهای خود تحریکی میتواند باعث آسیب رسیدن به کودک اوتیسمی نیز بشود مانند: گاز گرفتن و یا خاراند بیش از حد خود ،موارد دیگری ممکن است توجه بی رویه کودک را به خودش جلب کند که باعث ایجاد مشکل در دوست یابی و یا درگیر شدن در تعاملات اجتماعی و نیز باعث اختلال در آموزش او میشود مانند: اگر کودک در کلاس درس دست و پای خود را به صورت پیاپی تکان دهد نمیتواند به معلم تمرکز کند.

اگر کودک شما رفتار خود تحریکی دارد ولی تحریک کردن آن را آزارش نمیدهد و اینکه میتواند در زندگی روزمره به درستی عمل کند دیگر نیاز به جایگزین کردن رفتار تحریک کننده کودک با چیز دیگه ای نمی باشد،رفتارهای خود تحریکی را نیز نباید متوقف کرد به این علت که اگر کودک از این کارش آزارش ندهد ظاهری عجیب و غریب در او ایجاد میکند.

درمان تکان دادن دست در کودکان اوتیسمی با روش تحلیل رفتار کاربردی

همچنین بخوانید : آیا تشخیص بیماری اوتیسم از طریق دندان امکان پذیر است ؟

درمان تکان دادن دست در کودکان اوتیسمی با روش تحلیل رفتار کاربردی

یکی از بهترین روش های درمان برای کودکان اوتیسمی میتوان به روش تحلیل رفتاری نیز اشاره کرد که فقط هدف این روش متوقف کردن تکان دست ها نیز نمی باشد بلکه یک روش خوبی برای رفع نیاز های اساسی کودک اوتیسمی را آموزش میدهد .

هر کودک اوتیسمی نیز نیازهای منحصر به فردی دارد و درمان تحلیل رفتار کاربردی میتواند متناسب با نقاط قوت، هدف رشد و محرک های او تنظیم بشود همچنین این نوع از روش درمان تکنیک هایی عملی را برای حمایت از رشد کودک به والدین آموزش میدهد که در زیر به آنها میپردازیم:

1.تصحیح خطا

تکنیک تصحیح خطا در تحلیل رفتار کاربردی شامل تغییر مسیر رفتار کودک با استفاده از حرکات یا کلمات برای بیان کردن نیازها و یا احساسات است.

2.ارزیابی اولیه

درمان تحلیل رفتاری با ارزیابی توسط درمانگر برای شناسایی محرک های بال بال زدن و عملکرد آن نیز آغاز میشود.

3.شکل دهی

این نوع تکنیک شامل یادگیری جایگزینی تدریجی تکان دادن دست ها با رفتار های مطلوب تر است برای نمونه: کودکی برای بیان کردن احساسات و هیجان خود دست هایش را تکان میدهد در این صورت درمانگر ابتدا حرکتی مشابه اما کمتر مختل کننده را جایگزین میکند و به تدریج عبارت های کلامی را آموزش میدهد.

کلام آخر

به طور کلی بال بال زدن نوعی از خود تحریکی در اوتیسم محسوب میشود که کودک اوتیسمی برای تنظیم احساسات یا اضطراب خود به کار میگیرد . پژوهش ها نشان داده حذف این نوع رفتار به طور کامل صحیح نمی باشد و میتواند موجب ایجاد مشکل در زندگی روزمره و یا آسیب دیدگی به او نیز بشود.

 

سوالات متداول

بال بال زدن کودکان اوتیسم نوعی خودتحریکی است که برای تنظیم احساسات و یا اضطراب بکار می رود.
بال بال زدن نوعی رفتار خود تحریکی در کودکان اوتیسم است به حرکاتی تکراری به سمت پایین ،بالا ،پهلو گفته میشود که شامل تکان دادن انگشتان ،کف زدن،حرکت دادن بازوها است.
دیدگاه شما
  • هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است!

شما هم می توانید دیدگاه خود درباره این مطلب را ثبت نمایید:

جدیدترین ها