1404.04.08
هنگامی که تشنج رخ می دهد منجر به گرفته شدن عضلات میشود به علت اینکه یک اختلال عصبی نیز محسوب میشود همچنین در بین افرادی که مبتلا به اوتیسم هستند بیشتر شایع است.
در بین آدم های معمولی فقط 2 درصد از آنها گرفتار تشنج میشوند درحالی که در میان افراد اوتیسمی این درصد به 30 درصد افزایش پیدا کرده است که یک عدد قابل توجه نیز می باشد میتوان گفت که ارتباط بین تشنج و اوتیسم به اثبات رسیده است ولی روش های تعامل و تاثیر گذاری این دو بر یکدیگر هنور به طور کامل مشخص نشده است ،پژوهشگران در حال تحقیق و بررسی هستند که ببینند اوتیسم میتوان تشنج را در فرد مبتلا افزایش نیز بدهد.
به طور کلی میتوان اشاره کرد که تشنج در افرادی که دارای اوتیسم هستند بیشتر است همچنین افرادی که هم تشنج میکنند 10 درصد بیشتر از دیگر افراد دچار اوتیسم میشوند ارقام و درصد ها در هر تحقیقی نیز متفاوت است.
بررسی های نشان می دهد که شیوع تشنج در آدم های که اوتیسم دارند به علت اینکه علائم این دو مانند هم می باشد سخت می باشد ولی تشنج با اوتیسم میتواند با علامت های زیر خودش را نشان دهد که عبارت اند از:
1.خیره شد چشم ها بدون پلک زدن
2.نداشتن توجه و تمرکز
3.تجربیات حسی غیر طبیعی
4.داشتن تیک های غیر طبیعی و تحرکات زیاد فیزیکی
البته با وجود این علائم گیج کننده پژوهشگران نیز در تحقیق خود حقایق جالب دیگری را نیز بین این دو اختلال بدست آورده اند مانند:
فردی که دچار ناتوانی ذهنی حرکتی است بیشتر تشنج میکند تا فردی که این نوع اختلال را ندارد در حالی،کسانی که به اوتیسم مبتلا هستند به دلیل وجود اختلالات ذهنی که یک عامل مهم دیده شده بیشتر در تشنج نقش دارد.
ارتباطی که در بین اوتیسم و تشنج وجود دارد باعث پسروی در ارتباط برقرار کردن با دیگران و مهارت های اجتماعی افراد میشود،اوتیسم بیشتر در سنین کودکی خودش را نشان میدهد ولی تشنج میتواند در بزرگسالی هم نیز رخ بدهد.
درصد مردانی که مبتلا به اوتیسم هستند چهار برابر بیشتر به زنان است ولی در پژوهش ها این را نشان میدهد که زنان اوتیسمی بیشتر مردانش دچار تشنج نیز میشوند.
همچنین بخوانید : تشخیص اوتیسم با نوار مغز
اگر به اوتیسم مبتلا هستید میتواند انواع مختلفی از تشنج ها برای شما اتفاق میوفتد،این نوع از تشنج ها بستگی به این دارد که از کدام بخش مغز شروع بشود تا تاثیر خودش را به قسمت های متفاوت بدن بگذارد.
در ادامه نیز قصد داریم به انواع مختلف تشنج در اوتیسم را به شما معرفی کنیم پس با ما همراه باشید.
در این مدل از تشنج نیز عضله های پشت بازو و پاهای افراد سفت میشود.
در قسمتی از خاص مغز به وجود می آید که امکان دارد باعث از دست دادن آگاهای شما نیز بشود ،اگر فرد هوشیاری خودش را از دست بدهد دیگر چیزی در مورد تشنج خود بیاد نمی آورد این علائم شامل انقباضات عضلانی ،حرکت های تکراری مثل پلک زدن و یا ضربه زدن به لب ها همچنین حرکت های غیر عادی سر و چشم است.
این نوع از تشنج که بیشتر هر دو طرف بدن را درگیر خودش میکند به آن تشنج تونیک_کلونیک نیز می گویند که ترکیبی از سفت شدن عضلات و حرکات تکان دهنده زیاد است.
در این مدل قسمت های از هر دو طرف بدن به طور منظم حرکت و تکان های شدید نیز میخورند.
در تشنج غیبت فرد به صورت ناگهانی به خودش خیره میشود به شاید به نظر برسد که درحال تمرکز کردن نیست برخی از افراد بیمار هم میتوانند انقباضات دشوار نیز داشته باشند.
تشنج به دلیل تب در کودکان 3 ماهه و 6 ساله معمولا رخ میدهد،در برخی از موارد کودکان مبتلا به اوتیسم نیز بعدا تشخیص دادند که ممکن است تاریخچه ای از تشنج ناشی از تب داشته باشند.
در مقایسه با تشنج تونیک دراین نوع بیمار از دست عضلات خود را تجربه میکند که میتواند باعث افتادن فرد و آسیب به او یا حرکات ناخواسته نیز بشود به علت اینکه دیگر عضلات قادر به نگهداشتن فرد نیستند.
همچنین بخوانید : چه ژن هایی باعث اوتیسم می شوند ؟
دلیل اینکه چرا بعضی از افراد اوتیسمی به تشنج مبتلا میشوند هنور به طور دقیق مشخص نیست ولی تحقیقاتی نیز نشان داده که برخی از عوامل میتوانند در این مورد دخیل باشند که عبارت اند از:
وجود داشتن بیماری های عصبی مثل افسردگی،استرس ،اضطراب یا نوسات اخلاقی میتواند تشنج را در افراد اوتیسمی نیز بیشتر بکند.
افراد اوتیسمی که ناتوانی ذهنی شدیدتری دارند معمولا بیشتر در مقابل تشنج قرار میگیرند و معمولا این گونه افراد بیشتر در معرض مشکلات شناختی است.
تشنج نیز بیشتر در دو دوره نیز به اوج خودش میرسد در دوره نوجوانی و بزرگسالی بنابراین خطر مبتلا شدن به تشنج با افزایش سن نیز در افراد اوتیسمی بیشتر است.
درمان کردن تشنج در افراد مبتلا به اوتیسم نیز مانند درمان در افراد عادی و غیر اوتیسمی است معمولا برخی از دارو های که برای کنترل تشنج تجویز میشود هدف آنها کاهش شدت فرکانس های تشنج است که شامل موارد زیر می باشد:
1.توپیرامات
2.فنی توئین
3.کاربامازیپین
4.گاباپنتین
این نوع از دارو ها میتواند عوارض های جانبی نیز به همراه داشته باشد پس باید حتما با مشورت پزشک مصرف بشود شروع درمان به موقع میتواند به عملکرد کودک مانند مهارت های اجتماعی و رفتاری او نیز کمک بکند.
برخی از روش های توانبخشی درمان تشنج و اوتیسم شامل موارد زیر نیز است:
درمان های رفتاری میتواند بسیار بر روی افراد موثر باشد که مانند تحلیل رفتاری ،درمان های شناختی ،و آموزش مهارت اجتماعی نیز می باشد.
کادر درمان نیز میتواند بیشتر در این موضوع موثر باشد تا به کودک شما در درک زبان و هماهنگی بین عضلات او کمک شایانی داشته باشد.
واقعیت مجازی میتواند و ربات های تعاملی میتنواند به تمرین مهارت ها اجتماعی و ارتباطی ولی در این محیط ایمن نیز موثر واقع بشود.
سخن پایانی
تشنج داشتن در میان افرادی که مبتلا به اوتیسم هستند بسیار شایع تر از دیگر افراد است که با درمان به موقع و استفاده کردن روش های موثر میتواند به بهبود کیفیت زندگی و ارتباط های اجتماعی فرد مبتلا به تشنج و اوتیسم کمک داشته باشد.