1404.04.03
یکی از اولین علائم هشدار دهنده اوتیسم در کودکان ضعف یا عدم برقراری ارتباط چشمی است. تماس چشمی نقش مهمی در توجه ، ارتباط و تعاملات اجتماعی دارد.
نوزادان معمولا بین 4 تا 8 هفتگی تماس چشمی را آغاز می کنند و در 12 ماهگی به توانایی دید مشابه یک فرد بزرگسال می شوند. البته عدم برقراری تماس چشمی تا قبل از یکسالگی به معنای اوتیسم نمی باشد بلکه می تواند ناشی از مشکلات بینایی یا اختلالات دیداری باشد.
اوتیسم یک اختلال عصبی- رشدی است که در سالهای اولیه رشد کودک بروز می کند این اختلالات بر رشد طبیعی مغز در زمینه تعاملات اجتماعی و مهارت های ارتباطی تاثیر می گذارد. افراد مبتلا به اوتیسم دنیا را متفاوت تر از بقیه می بینند.
همانطور که علت اصلی اوتیسم هنوز شناخته نشده است علت مشکلات بینایی همراه آن هم شناخته نشده است این مشکلات بینایی که در اوتیسم اتفاق می افتد شامل موارد زیر می باشد :
همچنین بخوانید : چند نکته که کودک مبتلا به اوتیسم آرزو دارد شما بدانید
نگاه از گوشه چشم در کودکان اوتیسم می تواند به دلایل مختلفی رخ می دهد که عبارتند از :
بسیاری از کودکان اوتیسم دارای اختلالات پردازش حسی هستند برخی از آنها ممکن است به نور و حرکات ناگهانی بسیار حساس باشند و برای کاهش تحریکات حسی از گوشه چشم به اطراف نگاه می کنند.
کودکان اوتیسم از این نوع نگاه به عنوان یک روش خود تحریکی استفاده می کنند. این روش به آنها آرامش می دهد و نیازهای پردازشی مغزشان را تامین می کند.
بعضی از کودکان اوتیسم در ارتباط چشمی مستقم مشکل دارند. نگاه کردن از گوشه چشم و با اجتناب از نگاه کردن مستقیم که باعث استرس او می شود روشی تاثیر گذار می باشد.
این گونه رفتارها می تواند ناشی از تفاوت های شناختی و نحوه پردازش اطلاعات بصری در کودکان اوتیسم باشد.
مطالعات نشان داده است که کودکان مبتلا به اوتیسم معمولا برای جلوگیری از تحریک های بیش از حد مغزی که با نگاه کردن به چشم طرف مقابل ایجاد می شود از برقراری تماس چشمی دوری می کنند این موضوع به خاطر نداشتن مهارت های اجتماعی و پردازش متفاوت اطلاعات در مغز آنها می باشد.
همچنین بخوانید : انواع روش های جدید آموزش ریاضی به کودکان اوتیسم
برای بهبود تماس چشمی کودکان اوتیسم هیچ گاه آنها را اجبار به نگاه مستقیم نکنید در عوض از روش های سرگرم کننده ای استفاده کنید تا توجه آنها را جلب کنید و مهارت های ارتباطی کودک را بهبود دهید.
برخی از این روش ها عبارتند از :
1.بازی با بادکنک و حباب ساز
2.استفاده از نقاب های رنگی
3.استفاده از بازی های موزیکال
4.بازی با پره های رنگی و دالی بازی
5.اغراق در نشان دادن حالات چهره
سخن پایانی
یکی از راه های تقویت در تماس چشمی کودکان اوتیسم استفاده از حمایت های بصری می باشد برای اطلاعات بیشتر این مقاله را مطالعه کنید.