1404.04.09
اوتیسم یک اختلال عصبی رشدی است که میتواند کودکان را در سنین پایین دچار میشوند، برخی از کودکان اوتیسم هستند که در مسئله گفتار و ارتباط نیز مشکل دارند و والدین آنها در مورد این مسئله بسیار نگران اند که آیا کودک ما در آینده میتواند صحبت بکند یا خیر؟
صحبت نکردن در کودکان از فردی به فرد دیگر نیز متفاوت است برخی میتوانند صحبت کنند اما توانایی برقراری ارتباط را نیز ندارند بعضی دیگر نمیتوانند کلمات را به درستی ادا کنند و صحبت داشته باشند.
به طور طبیعی کودکانی که به اوتیسم مبتلا هستند در فهم قواعد اجتماعی که به ارتباط و حرف زدن و مکالمه مربوط است دچار مشکل هستند برای بهبود مهارتهای ارتباطی و گفتاری در کودکان اوتیسمی باید زودتر مداخله داشته باشید مثل گفتار درمانی و کاردرمانی که میتواند موثر واقع شود.
به طور کلی نمیتوان بیان کرد که تمام کودکانی که به اوتیسم مبتلا هستند میتوانند صحبت کنند حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد از کودکان مبتلا به اوتیسم نتوانستند هرگز صحبت کنند یا امکان دارد تنها توانایی محدودی در استفاده کردن از کلمات و جملات داشته باشند.
صحبت نکردن به معنی عدم توانایی ارتباط با دیگران نیست بعضی از این کودکان از روشهای ارتباطی دیگری مثل اشاره کردن، استفاده از تصاویر و نشانههای کمکی برای ابراز احساسات خود استفاده میکنند، برخی از کودکان اوتیسم هستند که در سنین بالا شروع به صحبت کردن میکنند یا با درمانهای مرتب و منظم که تمرکز بر ارتباط و گفتار دارد توانایی گفتاری خود را به مرور زمان بهبود میبخشند.
در نتیجه همه کودکان اوتیسم ممکن است قادر به صحبت کردن نیز نباشند ولی بیشتر آنها با راههای برقراری ارتباط و حمایت مناسب مهارت در برقراری ارتباط خود را توسعه می دهند.
تاخیر در حرف زدن یکی از شایعترین ویژگیها در میان کودکان مبتلا به اوتیسم است نشانههای این تاخیر میتواند متعدد و پیچیده باشد که ما چند مورد را در ادامه برای شما بیان کردهایم پس با ما همراه باشید:
برخی از کودکان اوتیسم امکان دارد در درک و تفسیر کردن نشانههای اجتماعی و عاطفی مشکل داشته باشند در نتیجه میتواند یادگیری آنها در زبان که توسط ارتباط گرفتن با دیگران است را محدود بکند.
از آنجایی که اوتیسم یک اختلال رشدی محسوب میشود در نتیجه میتواند بر عملکرد مغز کودک تاثیر بگذارد که این اختلال میتواند منجر به تاخیر در رشد مهارتهای زبانی و ارتباطی نیز بشود.
بعضی از کودکان اوتیسم هستند که در برقراری ارتباط تمایلی از خودشان نشان نمیدهند و ارتباط آنها با دیگران بسیار کم است که در نهایت میتواند تاثیر منفی بر رشد مهارتهای گفتاری و زبانی او داشته باشد که تاثیرات ناخوشایندی در آینده به همراه دارد.
در گاهی اوقات امکان دارد کودک مبتلا به اوتیسم دچار اختلالات دیگری مثل اختلال شنوایی،اختلال ژنتیکی همچنین مشکلات عصبی دیگر باشد در نهایت این اختلالها منجر به تاثیر در توانایی ارتباطی گفتاری آنها میشود.
کودکی که به اوتیسم مبتلا است امکان دارد به لمس کردن توسط دیگران، صداها یا محرکهای حسی به طریقه غیر معمول از خودش واکنش نشان بدهد که این موضوع میتواند یادگیری زبان را برای او دشوار کند.
در برخی اوقات کودکان اوتیسمی می توانند صحبت کنند اما چیزهایی که به زبان میآورند هیچ معنی خاصی ندارد و نامربوط میباشد، و فهمیدن اینکه آنها چه چیزی میخواهند یا به چه چیزی نیاز دارند برای والدین دشوار میباشد.
کودک شما ممکن است عبارتی مثل یا آبنبات چوبی میخواهید؟ را به زبان بیاورد ولی منظورش این باشد که آبنبات میخواهد و یا اینکه در بین مکالمه که به اعداد اصلاً مربوط نمیباشد مکرراً از ۱ تا ۶ نیز بشمارد.
کودک شما امکان دارد عبارت یا کلمهای را که در محیطی دیگر از دیگران نیز شنیده است در خانه تکرار بکند، مثلاً اگر از او در خانه سوال بپرسید به جای جواب دادن سوال شما آن را تکرار میکند و یا کلمهای را که در یک برنامه تلویزیونی میشنود به طور مداوم بگوید.
به طور کلی میتوان گفت که مهمترین راهکار برای کمک به صحبت کردن کودکان اوتیسمی درمانهای گفتاری و زبانی، روشهای درمانی و کاردرمانی نیز است اینکه بهتر است برنامه درمانی را در سالهای قبل از شروع دبستان و سال تحصیلی کودک شروع کنید و توجه داشته باشید که درمانهای صورت گرفته متناسب با نیازهای ویژه کودک باشد.
روشها و راهکارهای زیر تواند باعث تقویت مهارتهای ارتباطی و گفتاری در کودکان اوتیسمی نیز بشود.
هر کودکی میتواند سبک ارتباطی خاص خودش را داشته باشد برای نمونه کودک شما در آشپزخانه گریه میکند و این روش خاص او برای درخواست غذا یا گرسنگی اش است شاید به علت این است که گفتن کلمه گرسنه یا غذا برای او سخت میباشد شما میتوانید با دقت کردن به کودک خود و رفتارهایش کم کم متوجه شوید که سبک ارتباطی او چگونه است.
در هنگام ارتباط برقرار کردن در حرکات خود اغراق کنید و از بدن و صدایتان استفاده کنید مانند با اشاره کردن بگویید نگاه کن یا هنگام بله گفتن سرتان را تکان بدهید باید از حرکاتی استفاده بکنید که تقلید کردنش برای کودک آسان باشد همراه کودکتان دست بزنید دستهای خود را باز و بسته نیز بکنید.
در مورد موضوعی که فرزندتان به آن علاقه دارد با او صحبت کنید و به او انگیزه بدهید وقتی کاری را درست انجام میدهد را تشویقش کنید و از جملات مانند آفرین، کار درسته استفاده کنید.
سخن پایانی
توجه داشته باشید که مهارتهای گفتاری و زبانی در کودکان طیف اوتیسم نیز متفاوت است برخی با کمک والدین میتوانند تاخیر در صحبت کردن را حل کنند و برخی دیگر نیاز به درمانگر و کادر درمانی نیز دارند.
بهتر است در مورد تاخیر در زبان در کودکان خود در هنگام درمان او نیز صبور باشید تا بتوانید بهترین نتیجه را نیز بگیرید.