بررسی نمره آپگار و ارزیابی سلامت نوزاد

بررسی نمره آپگار و ارزیابی سلامت نوزاد

1404.03.26

نوزاد بلافاصله بعد از تولد باید خیلی سریع با دنیای بیرون از رحم مادر سازگار و هماهنگ شود، گاهی نوزادان تازه متولد شده ممکن است در تطبیق شرایط بدنی‌شان با محیط بیرون از رحم مشکل داشته باشند، تشخیص این عدم سازگاری در بدو تولد می‌تواند به پزشک در جهت احیا و بهبود شرایط سلامتی و علائم حیاتی نوزاد کمک کند. نمره آپگار برای ارزیابی سریع وضعیت کلی نوزاد کاربرد دارد.

نمره آپگار چیست؟

نمره آپگار (Apgar score) یک تست غربالگری است که جهت ارزیابی سریع و ساده وضعیت نوزاد بلافاصله پس از تولد انجام می‌شود. این تست توسط پزشکان یا ماماها در یک دقیقه و پنج دقیقه پس از تولد (و در صورت لزوم، ۱۰ دقیقه پس از تولد) انجام می‌شود.

چه کسی نمره آپگار را ابداع کرد؟

دکتر ویرجینیا آپگار نمره آپگار را در سال ۱۹۵۲ میلادی ارائه کرد. او سیستم امتیازدهی را به عنوان یک روش استاندارد برای ارزیابی سریع سلامت نوزاد بلافاصله پس از تولد ارائه نمود. سیستم امتیازدهی دکتر آپگار اولین روش بالینی برای تشخیص نیازهای بهداشتی و پزشکی نوزادان تازه متولد شده بود. کار او همچنین به توسعه مراقبت‌های ویژه نوزادان کمک کرد. در سال میلادی۱۹۶۳، اصطلاح مخفف APGAR از نام دکتر آپگار ابداع شد.

نمره آپگار چگونه محاسبه میشود؟

همچنین بخوانید : آیا تشخیص بیماری اوتیسم از طریق دندان امکان پذیر است ؟

نمره آپگار چگونه محاسبه میشود؟

نمره آپگار با ارزیابی پنج معیار زیر محاسبه می‌شود به طوریکه هر معیار به صورت جداگانه با نمره ۰، ۱ یا ۲ نمره‌دهی می‌شود و سپس این نمرات با هم جمع می‌شوند تا نمره کلی آپگار به دست آید.

1.ظاهر (Appearance)

رنگ پوست نوزاد بررسی می‌شود. امتیاز 2 به این معنی است که نوزاد صورتی است، امتیاز 1 به این معنی است که رنگ بدن به جز دست و پا صورتی است و امتیاز 0 به این معنی است که نوزاد کبود یا رنگ‌پریده است.

2.نبض (Pulse)

ضربان قلب نوزاد بررسی می‌شود. امتیاز 2 به این معنی است که ضربان قلب بیش از ۱۰۰ بار در دقیقه است، امتیاز 1 به این معنی است که ضربان قلب کمتر از ۱۰۰ بار در دقیقه است و امتیاز 0 به این معنی است که نبض ندارد.

3.واکنش به تحریک (Grimace)

واکنش نوزاد به تحریک بررسی می‌شود. امتیاز 2 به این معنی است که نوزاد در پاسخ به تحریک، گریه می‌کند و دست و پاهایش را جمع می‌کند، امتیاز 1 به این معنی است که نوزاد در پاسخ به تحریک، ناله می‌کند و امتیاز 0 به این معنی است که هیچ واکنشی نشان نمی‌دهد.

4.فعالیت (Activity)

میزان فعالیت و حرکت اندام‌های نوزاد بررسی می‌شود. امتیاز 2 به این معنی است که نوزاد دست و پاهایش را به طور فعال حرکت می‌دهد، امتیاز 1 به این معنی است که نوزاد کمی حرکت می‌کند و امتیاز 0 به این معنی است که هیچ حرکتی ندارد.

5.تنفس (Respiration)

تنفس نوزاد بررسی می‌شود. امتیاز 2 به این معنی است که نوزاد به طور طبیعی گریه می‌کند، امتیاز 1 به این معنی است که نوزاد ضعیف گریه می‌کند و امتیاز 0 به این معنی است که نوزاد نفس نمی‌کشد.

چرا نمره آپگار اهمیت دارد؟

همچنین بخوانید : 3 علت اصلی ابتلا جنین به اوتیسم

چرا نمره آپگار اهمیت دارد؟

نمره آپگار یک روش استاندارد است که برای تعیین این که آیا کودک شما به مراقبت‌های پزشکی فوری نیاز دارد یا خیر استفاده می‌شود.

  • نمره 7 تا 10 به عنوان نمره خوب در نظر گرفته می‌شود و نشان‌دهنده سلامت مناسب نوزاد است.
  • نمره 4 تا 6 به عنوان نمره متوسط در نظر گرفته می‌شود و ممکن است نیاز به مراقبت‌های حمایتی مانند ماساژ ، اکسیژن یا گرم کردن نوزاد باشد.
  • نمره 0 تا 3 به عنوان نمره پایین در نظر گرفته می‌شود و نشان‌ دهنده وضعیت بحرانی نوزاد است که نیاز به مراقبت‌های فوری و ویژه دارد.

نکات مهم

  • نمره آپگار یک ابزار تشخیصی برای ارزیابی سلامت نوزاد در لحظات اولیه پس از تولد است. 
  • نمره آپگار پایین ممکن است نیاز به مراقبت‌های ویژه داشته باشد، اما لزوماً نشان دهنده مشکلات طولانی مدت نیست. 
  • نمره آپگار به تنهایی برای پیش‌بینی مشکلات آینده نوزاد کافی نیست.
  • نمره آپگار یک ابزار ارزیابی اولیه است و نباید به عنوان پیش‌بینی کننده قطعی از سلامت یا مشکلات آینده نوزاد تلقی شود.

سخن پایانی 

نمره آپگار نوزدان آزمایش است که پس تولد نوزاد جهت سلامتی نوزاد انجام می شود. این مقاله به شما کمک می کند تا از اهمیت ویژه این آزمایش در هنگام تولد نوزاد خود مطالبه مفیدی را در اختیارتان گذاشته باشد.

سوالات متداول

نوعی آزماشی جهت تعیین سلامت و علائم حیاتی نوزاد بعد تولد نوزاد انجام می شود
ظاهر - نبض - واکنش به تحرک فعالیت- تنفس
دیدگاه شما
  • هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است!

شما هم می توانید دیدگاه خود درباره این مطلب را ثبت نمایید:

جدیدترین ها