1404.03.04
بیش حسی و کم حسی دو ویژگی مختلفی هستند که در کودکان دیده می شود دقت به این ویژگی مهم است چرا که می تواند بر روی رفتارها و تعاملات کودکان تاثیر بگذارد.
تفاوت بین بیش حسی و کم حسی در کودکان به نوع پاسخ گویی آنها نسبت به محرک ها مربوط می باشد. برای تشخیص صحیح ، کاردرمانگران با ارزیابی دقیق رفتارهای کودک و با استفاده از ابزارهای تخصصی می توانند تفاوت این دو را بشناسند.
کودکانی که دارای کم حسی هستند ممکن است حساسیت کمتری نسبت به محرک های محیطی داشته باشند آنها می توانند به اتفاقات و تحریکات کمتری واکنش نشان دهند.
علائم کم حسی در کودکان شامل موارد زیر می باشد :
کودکانی که دارای بیش حسی هستند ممکن است به محرک های محیطی حساس باشند و به اتفاقات و تحریکات شدت واکنش بیشتری را نشان دهند.
علائم بیش حسی در کودکان شامل موارد زیر می باشد :
یکی از راههایی که می توان اختلال پردازش حسی در کودکان را تشخیص داد ارزیابی یکپارچگی حسی است با بررسی این ارزیابی و نوع واکنش سیستم عصبی قرد در تحریکات حسی از طریق حواس های مختلف است.
یک درمانگر باید توصیه هایی را ارائه دهد که کودکان به زندگی و فعالیت های روزمره شان کمک شود. درمان بیش حسی معمولا ترکیبی از روش ها و مداخلات است و کودک می تواند به بهبود مهارت های احساسی و تعاملات اجتماعی خود کمک کند.
همچنین بخوانید : درمان اختلالات حسی از طریق بازی
زمانی که کودک در شرایط خاص و براساس نیازهای خود قرار می گیرد باید درمان بیش حسی انجام شود و این درمان باید توسط متخصصین و روانشناسی کودکان همراه باشد تا باعث بهبود کودکان در این زمینه شود که بازی کردن در درمان اختلالات حسی و فعالیت های سرگرم کننده اهمیت دارد.
روش های درمان بیش حسی به شرح زیر می باشد :
این مداخلات از روش های تنظیم برنامه های حسی می باشد که به کودک کمک می کند تا حساسیت های خود را کنترل کند مانند نفس عمیق ، تمرینات ذهن آگاهی می باشد.
ممکن است کودک با بیش حسی دچار چالش هایی در روابط اجتماعی با دیگران شود آموزش مهارت های اجتماعی مانند شناخت احساسات خود و دیگران ، مهارت هم صحبت شدن و توانایی درک احساسات خود و دیگران می تواند در رفتارهای اجتماعی او تاثیر بگذارد.
با این روش می توان به درمان کودکان با بیش حسی کمک کرد تا بتوانند الگوهای منفی و باورهای خود را شناسایی کنند و برای تغییرات تلاش کنند.
مشاوره و آموزش به والدین درباره آنچه که باید درباره حمایت کودکان با بیش حس خود بدانند و محیط های حمایتی برای ایجاد روابط بهتر و محبت آمیزی را برای بهبود کودکان خود فراهم کنند.
هنگامی که بیش حسی با اختلالاتی دیگر درگیر باشد مانند اختلالات اضطرابی پزشک می تواند داروهای ضد اضطراب را تجویز کند.
کم حسی در کودکان به حالتی گفته می شود که کودک به محرک های حسی معمولی به درستی پاسخ نمی دهد و یا واکنش بسیار ضعیفی دارد.
کم حسی در زمینه های حواس های مختلف ممکن است تاثیر بگذارد درمان کم حسی غالبا در کودکان از روش هایی برای افزایش آگاهی حسی در کودک و تقویت به پاسخ دادن در برابر محرک های محیطی تنظیم شده اند مانند فعالیت های حسی ، تمرینات حرکتی و با استفاده از ابزارهای خاص.
در ادامه به چند روش درمانی برای کودکان کم حسی اشاره می شود:
1.مداخلات حسی
2.تحریکات حسی
3.آموزش مهارت های احساسی
4.تراپی شناختی رفتاری
5.پشتیبانی از خانواده
6.درمان دارویی
همچنین ببینید : کاردرمانی حسی در کودکان
مدیریت کم حسی و بیش حسی در کودکان شامل ایجاد محیطی شاد و امن می باشد برای کودکان با بیش حسی باید از محرک های کمتری مانند کاهش نور و صدا استفاده کرد و برای کودکان با کم حسی با انجام فعالیت های پرتحرکی و با استفاده از ابزارهای موثر مانند بازهای حرکتی یا ماساژ دادن می تواند مفید باشد.
کلید موفقیت در مدیریت این مشکلات توجه به نیازهای حسی کودکان نسبت به تطابق دادن آنها به محیط می باشد.
به طور کلی بیش حسی و کم حسی در کودکان از سنین نوزادی مشاهده می شود و در زمان رشد کودک باعث گسترش تغییرات آنها می شود. علائم و نشانه های بیش حسی و کم حسی ممکن است در سنین مختلف بیشتر ظاهر شود.
سخن پایانی
بیش حسی و کم حسی معمولا در سنین زودهنگام تشخیص داده می شود و زمان روند رشد تغییراتی ظاهر می شود و واکنش های متفاوتی را به تحریکات محیط نشان می دهند.