1404.04.17
بیش فعالی به یک نوع اختلال گفته میشود که در کودکی به وجود می آید ،بر روی رشد مغز و عملکرد آن تاثیر گذار است در برخی از موارد والدین فکر میکنند رفتارهای بیش فعالی مانند فعالیت های زیاد ،تکانشگری ریشه در شیطنت کودک دارد ولی باید بگویم که این طور نیست شطینت با بیش فعالی کاملا متفاوت است.
هر کودکی که دارای انرژی زیادی باشد لزوما بیش فعال محسوب نمیشود در بعضی از کودکان با انرژی کم دیده شده که نقص توجه نیز دارند برای تشخیص دادن بیش فعالی باید کودک شما یک مشکل مزمن نیز در حواسش یا سطح فعالیتش داشته باشد.
شاید برای شما سوال باشد که میتوان بیش فعالی را از شیطنت تشخیص داد و چه فرقی باهم دارند؟ ما در ادامه این مقاله به سوال شما پاسخ میدهیم پس با ما همراه باشد.
همچنین بخوانید : راهنمای جامع انتخاب انواع اسباب بازی کودک بیش فعال
میتوان گفت که هنوز به طور دقیق مشخص نشده که عواملی بر روی بیش فعالی نقش دارند ولی این اختلال در بسیاری از کودکان وجود دارد پژوهش های زیاد در این زمینه وجود دارد که نشان میدهد میان مغز فرد دچار بیش فعالی و یک فرد عادی تفاوت های نیز وجود دارد.
در نتیجه در زمینه تفاوت بین شیطنت کودک و بیش فعالی او تفاوت در عملکرد مغز آنها نیز وجود دارد ،مواردی دیگری نیز وجود دارد ک باعث افزایش بیش فعالی در کودکان میشوند از جمله:
1.کم بودن وزن نوزاد در هنگام تولد
2.مصرف سیگار و الکل توسط مادر در زمان بارداری
3.نارس بودن کودک و به دنیا امدن او قبل از 37 هفتگی
4.عوامل محیطی
5.عدم تعادل در انتقال دهنده های عصبی مغز
6.ژنتیک و ارثی بودن این اختلال
یک مورد دیگر که میتوان به تفاوت بین بیش فعالی و شیطنت باشد تاثیر منفی بیش فعالی بر روی کودکان است ،این در صورتی است که در بیشتر موارد بازیگوشی کودکان تاثیر بدی روی آنها نمیگذارد.
بیش فعالی میتواند تاثیرات بدی بر روی کودک نیز بگذارد برای نمونه این کودکان نمیتوانند به طور درست با همسالان و یا حتی بزرگسالان ارتباط اجتماعی درستی برقرار کنند در نتیجه در آینده میتوانند در مدرسه و محل تحصیل خود دچار مشکل بزرگ تری نیز بشوند.
همچنین بخوانید : تمرینات افزایش توجه در کودکان بیش فعال
اختلال بیش فعالی از هر 100 کودک 7 نفر از آنها به نوع از اختلال مبتلا هستند که این مورد در بین پسران بیشتر از دختران دیده شده،بیش فعالی در کودکان میتواند به کاهش عملکرد کودک در تحصیل و رشد او نیز بشود در ادامه به تفاوت های بین بیش فعالی و شیطنت میپردازیم تا با این دو مورد بیشتر آشنا بشوید.
تشخیص دادن بیش فعالی قبل از دو سالی امکان پذیر نیست در نتیجه هر رفتاری که تا چهارسالی از کودک خود دید نمیتوانید به بیش فعال بودن او نسبت دهید،تشخیص دادن دقیق این بیماری در بین 5 تا 8 سالی است ولی لجاجت کودک از 18 ماهگی تا 2 سالگی می باشد که در 3 و 4 سالگی نیز به اوج خودش می رسد و اینکه این شیطنت ها بعد از ورود به مدرسه کاهش میابد مگر در کودکانی که دچار بیش فعالی هستند علائم در آنها رو به افزایش است.
بیش فعالی یک نوع اختلال است که بر عملکرد مغز تاثیر گذار است ولی شیطنت جنبه رفتاری و تربیتی نیز دارد معمولا علائم شیطنت فقط بخشی از بیش فعالی می باشد باید در نظر بگیرید که هر رفتار در کودک بیش فعالی نیست ولی کودک بیش فعال حواس پرتی و رفتارهای پر خطر را از خودشان نشان میدهند.
یک مورد دیگر از تفاوت در بیش فعالی و شیطنت میتواند به اقتضای سن آنها و یا شرایطی که در آن قرار دارند باشد برای نمونه درست تربیت نکردن کودک همچنین مشکلات خانوادگی و یا قرار گرفتن در محیط جدید تحصیلی جدید جز علائم شطینت نیز می باشد، ولی کودک بیش فعال همیشه نشانه و علائم اختلال خود را نشان میدهد ،کودک دارای شیطنت بعد از انجام دادن بازی و فعالیت در طول میتواند خسته شود و راحت بخوابید و فقط گاهی اوقات دچار بی توجه ای و حواس پرتی باشد در حالی که کودک بیش فعال توان تمرکز کردن و توجه نیز ندارد.
جنب و جوش زیاد داشتن نباید ذهن والدین را سریع به سمت بیش فعالی کودک ببرد برخی از نشانه ها در بیش فعالی و شیطنت مشترک هستند،علائم بیش فعالی شامل نقص توجه،تکانشگری ، رفتارهای بی مورد و بی معنی نیز است.
دو مورد از عوامل مهم در بیش فعالی و شیطنت میتوان به نقص عملکرد و اختلال در یادگیری اشاره کرد و دیگر علائم مانند:زیاد حرف زدن ،خشم ، عدم داشتن تمرکز ،سریع خسته شدن،گوش ندادن به حرف های دیگران بر اساس اینکه کودک به بیش فعالی مبتلا است یا شیطنت علائم آنها نیز متفاوت است.
درمان کردن بیش فعالی نیازمند مدت زمان طولانی است که میتوان با کمک والدین و درمانگر علائم آن را کاهش داد و به مرور زمان به طور کامل درمان کرد ،باید دقت کنید که عملکرد و واکنش شما میتواند در نحوه درمان تاثیر گذار باشد از جمله روش هایی برای درمان بیش فعالی شامل موارد زیر است:
1.دارو و قرص های مخصوص بیش فعالی که توسط پزشک باید تجویز شود.
2.روان درمانی با استفاده از موزیک وکلاس های گروهی
3.شرکت کردن در کلاس یوگا و مدیشن برای بالا بردن تمرکز
سخن پایانی
تفاوت در میان بیش فعالی و شطینت میان کودکان قابل تشخیص دادن است فقط نیازمند دقت و تجزیه کردن رفتار های کودک می باشد،توجه کنید که کودک مبتلا به این اختلال بیشتر از شما رنج میکشد و درکی از آن ندارد شما باید با صبر و محبت کردن در حل اختلال بیش فعالی به او کمک کنید.