1404.03.04
یکی از شایع ترین مشکلات در میان کودکان اختلالات حسی است که در آن کودک قادر نیست به درستی به محرک های حسی پاسخ دهد. کودکانی که دچار این مشکل هستند در ارتباط با حواس پنجگانه و حتی به لمس کردن ، نور و یا صدا واکنش های شدیدی نشان می دهند.
درمان اختلالات حسی از طریق بازی کردن بدون اینکه کودک بفهمد درمان در اتاق حسی ، خانه یا مدرسه انجام می شود می تواند برایش هیجان انگیز باشد و با تکرار جلسات کاردرمانی حسی درمان کودک به طور 24 ساعته یا هر روز هفته انجام می شود. بازی ها می توانند ابزاری موثر برای درمان اختلالات حسی در کودکان باشند.
برنامه های حسی یک برنامه شخصی در فعالیت های روزمره کودک می باشد که به کودک کمک می کند تا در تمام روز حس رضایت بخشی داشته باشد به همین دلیل او به دنبال حس ها می رود و از آنها دوری نمی کند چرا که از نظر حسی تامین شده است. وقتی آنها حسی که دریافت کرده اند درست و مقدار آن کنترل شده و منظم باشد کودک نیازی ندارد که از رفتارهای خشونت آمیز استفاده کند به جای حمله ور شدن به خواهر و برادر خود برای خالی کردن خشم خود به طور ایمن از تشک بادی استفاده می کند.
با انجام یک برنامه خوب و مناسب و تغذیه حسی در طول روز باعث تعادل سطح هوشیاری و تقویت راه های جدید نورونی در مغز و بدن کودک می شود و به او کمک می کند تا زندگی و روزمره راحت تری داشته باشد.
علاوه بر این درمان اختلالات حسی توسط کاردرمانی از طریق بازی کردن می تواند به کودکان کمک کند دامنه مهارت های اجتماعی و عاطفی خود را گسترش دهند.
بازی ها ابزارهای قدرتمندی در درمان اختلالات حسی کودکان و مدیریت آن هستند این بازی ها علاوه بر اینکه شیوه سرگرمی و انگیزه به تعامل در خود دارند کودکان را به فعالیت های گروهی تشویق می کند و در نهایت باعث بهبود و تقویت مهارت های حسی در آنها ایجاد می کند.
در اولین روشی که بازی کردن به کودکان کمک می کند ایجاد فرصت های مناسب برای تحریک حواس های مختلف است مثلا بازی های که نیاز به لمس دارد می تواند حس لامسه را تقویت کند و با بازی کردن از طریق خمیر یا ماسه با لمس کردن به بافت و شکل ها مختلف آن حس لامسه خود را تقویت کنند.
در دومین راه برای درمان اختلالات حسی از طریق بازی کردن ، تقویت مهارت های حرکتی و تعادل از طریق بازی های فیزیکی است. بازی های پرش از موانع و یا راه رفتن روی تخته در بهبود تعادل و هماهنگی حرکات کودکان کمک می کند این فعالیت ها باعث تقویت در تعادل و افزایش اعتماد به نفس در کودکان می شود.
همچنین بخوانید : اختلال یادگیری در کودکان
یکی از روش های موثر و جذاب برای کمک به کودکان در مدیریت و بهبود این مشکلات، استفاده از بازی هاست. درمان اختلالات حسی از طریق بازی کردن به کودکان اجازه می دهد در محیطی امن و سرگرم کننده مهارت های حسی خود را تقویت و بهبود بخشند.
انواع بازی ها به شرح زیر می باشد :
بازی های تعادلی مانند راه رفتن روی طناب یا تخته تعادل می توانند در بهبود حس تعادل و هماهنگی کودکان کمک می کند این بازی ها کودکان را تشویق می کند تا در موقعیت های مختلف و در برابر واکنش های حسی تعادل و هماهنگی بین حرکات بدن قرار می گیرند را کنترل و مدیریت کند و علاوه بر این ها باعث افزایش اعتماد به نفس در کودکان می شود تا بتوانند با مشکلات روزمره کنار بیایند.
برای درمان اختلالات حسی با بازی کردن نیاز به حرکت دارد مانند بازی لی لی کردن یا پرش از موانع می تواند به بهبود مهارت های حرکتی کودکان کمک کند.
پرش از موانع یکی از بازی های است که به حرکت نیاز دارد و همراه با چالش می باشد این بازی می تواند به بهبود تعادل و سرعت و تقویت عضلات کودکان کمک می کند.
بازی هایی که حواس های مختلف را با خود ادغام می کند می تواند در بهبود پردازش اطلاعات حسی کودکان از جمله بازی با ماسه و آبرنگ کمک کند. این گونه بازی ها از طریق لمس ، بو ، رنگ و سایر حس های پنج گانه به کودکان کمک می کند تا مغز آن ها پردازش بهتری در دریافت اطلاعات حسی داشته باشند.
به طور مثال بازی کردن با ماسه باعث تقویت حس لامسه در کودکان می شود.
بازی های خلاقانه مانند نقاشی یا ساختن مدل های سه بعدی با خمیر بازی به کودکان در تقویت مهارت های حرکتی دقیق و هماهنگی بدن کمک می کند این بازی به کودکان اجازه می دهد تا دنیای درونی خود را از طریق هنر بیان کنند و بافت ها و شکل های مختلف را کشف کنند.
بازی های که با صدا و موسیقی درگیر هستند مانند صدای موسیقی و یا شنیدن صداهای مختلف مانند صدای طبل یا زنگوله ها می تواند در درمان اختلالات حسی و بهبود مهارت های شنیداری و توجه کودکان کمک کنند. این بازی کودکان را تشویق می کند تا از بین صداهایی که می شنوند تفاوت های ظریف بین آنها را تشخیص دهند.
بازی های اجتماعی نیاز به بازی کردن و مشارکت های گروهی می باشد که آن نوع بازی های گروهی مانند نقش بازی کردن باعث افزایش خلاقیت و بهبود مهارت های اجتماعی کودک می شود.
بازی های گروهی می تواند به کودکان کمک کند تا یاد بگیرند به دیگران احترام بگذارند و در یک گروه کار کنند.
سخن پایانی
درمان اختلال حسی با بازی کردن یکی از راه هایی است که به همراه کاردرمانگر و متخصصین می توانید به درمان اختلال حسی کودک خود امیدوار باشید.